Ghicitoarea lui Einstein – Miorița version

După ce am căutat pe net o dovadă certă că testul e de-adevăratelea propus de Einstein și n-am găsit nimic pe primele 5 pagini de google e corect să spun ca titlul articolului poate să fie misleading. La fel de misleading trebuie să fie și afirmația atribuită tot lui Einstein cum că doar 2% dintre oameni sunt capabili să-l rezolve. Mă îndoiesc și mai mult de asta. Whatever. Testul e bazat pe asocieri logice și e rezolvabil în aprox. 30 de minute. Mie mi-au trebuit un creion și o foaie pe care am împarțit-o în 5×5 pătrate. De restul vă prindeți mai departe.

Ipoteza spune că:

  • Avem 5 case de culori diferite așezate în linie (vă recomand să le vizualizați de sus ca să excludeți relativitatea punctului de vedere)
  • În fiecare casă locuiește câte un român din 5 regiuni istorice: un muntean, un oltean, un moldovean, un maramureșean și un ardelean.
  • Fiecare român bea un anumit tip de băutură, fumează un anumit tip de țigări și crește un anumit animal – sunt câte 5 băuturi, 5 feluri de țigări și 5 animale astfel încât nici una nu se repetă de la un locuitor la altul

Întrebarea în varianta apdatată de mine este: La cine se afla Miorița, sau mai bine zis – Care dintre români crește oi? 

Nu e nici un schepsis gen de citit printre rânduri sau răspuns multiplu sau cu probabilități – răspunsul corect e simplu și la obiect – Cutare!

Cele 15 indicii pe baza cărora o să găsiți răspunsul sunt:

01. Munteanul locuiește în casa roșie

02. Moldoveanul crește porci

03. Ardeleanul bea pălincă

04. Casa verde este imediat în stânga casei albe

05. Locuitorul din casa verde bea vin

06. Locuitorul care fumează Mărășești crește găini

07. Locuitorul din casa galbenă fumează Snagov!

08. Locuitorul casei din centru bea vișinată

09. Maramureșeanul locuiește în prima casă

10. Locuitorul care fumează Carpați stă lângă cel care are câini

11. Locuitorul care crește vaci stă lângă cel care fumează Snagov!

12. Locuitorul care fumează București bea must

13. Olteanul fumează Bucegi

14. Maramureșeanul locuiește lângă casa albastră

15. Locuitorul care fumează Carpați stă lângă cel care bea țuică

 

Asta e tot. Internetul e plin de variante ale așa zisului Einstein’s Test. Că am schimbat eu națiile și țigările etc. asta e pentru că mi s-a părut amuzant, dar nu schimbă sau complică rezolvarea de nici o culoare. Par example, o variantă basic după care m-am inspirat și eu, găsiți aici > http://business.illinois.edu/broker/iq.htm

 

Leave a comment